KOIRAN HAUKKU ON YKSI KOIRAN TAVOISTA KOMMUNIKOIDA

On tärkeää muistaa, että haukkuminen on yksi koiran tapa ilmaista itseään. Sitä ei voi siltä kokonaan kieltää, niin kuin ei voi kieltää hännän heiluttamistakaan. Urokset ja naaraat haukkuvat yhtä paljon, mutta toiset rodut ja yksilöt ovat haukkuherkempiä kuin toiset.

Koirat haukkuvat kommunikoidessaan keskenään ja ihmisten kanssa, mutta toisaalta monet koirat haukkuvat ”liikaa” ja ”turhaan”. Haukkumisongelmat ovat usein monitahoisia ja ennen kuin ongelmaa ryhdytään ja pystytään ratkaisemaan, kannattaa pohtia oman koiran haukkumisen syitä.

VAROITTAMINEN

Kun koira haukkuu uhkaavalla, matalalla äänellä on kyse varoitushaukusta. Koira saattaa haukkua lajitoverilleen, joka tulee sen reviirille tai liian lähelle. Normaalisti toinen koira ymmärtää perääntyä tällaisessa tilanteessa. Koulutetut poliisi- ja vartiokoirat käyttävät varoitushaukkua työtehtävissään silloin, kun on todellinen syy. Tällöin varoitushaukun kohteena on useimmiten ihminen ja koiran varoitushaukkua täydentää poliisin, vartijan tms. antamat sanalliset käskyt. Varoitushaukkuminen on siis hyväksyttävää silloin, kun vaara tai uhka on todellinen, mutta silloinkin koiran haukun tulisi olla ihmisen hallinnassa ja sen tulisi loppua käskystä.

Mikäli koira haukkuu matalaa varoitushaukkua ilman todellista syytä ja se kohdistuu viattomiin koiriin tai ihmisiin, syynä voivat olla pelko tai aggressiivisuus. Silloin pelkkä haukkumisen estäminen ei riitä, vaan tulee paneutua myös syihin, jotka aiheuttavat koirassa pelkoa tai aggressiota. Tällaisten koirien kohdalla haukkupantojen käyttöä ei suositella ilman että myös pelkoa ja aggressiota ja niiden syitä hoidetaan.

HÄLYTYS JA TERVEHTIMINEN

Tämä haukku on usein ääneltään korkeampi, pikkukoirilla suorastaan veret seisauttavan kimeä. Rappukäytävissä raikaava räksytys taitaa useimmiten olla tätä tyyppiä ja se on varmasti yksi yleisimmistä haukkumiseen liittyvistä ongelmista. Jos koira haukahtaa muutaman kerran, se ei ole vielä ongelma, mutta jos tervehdyshaukku jatkuu kovin pitkään tai hälytyshaukun aiheuttaa jokainen hissinovenkolahdus, naapurin ovikello tai ikkunasta näkyvä ohikulkija, alkaa ongelma olla aikamoinen ja haukkukonsertti jatkuva.

Näissä tapauksissa haukunestopannoista ja sisätilanhaukunestolaitteista voi olla suurikin apu. Koira haukahtaa, mutta lopettaa, kun kuulee ultraäänen tai saa suihkauksen spray-pannasta. Jos ihminen on vielä palkitsemassa hiljaa olosta makupaloin, rapsutuksin ja kehuin, pannoista saadaan irti paras mahdollinen hyöty.

Muista palkita koira vasta sitten, kun se on hiljaa. Pyydä myös vieraita olemaan tervehtimättä haukkuvaa koiraa. Selän kääntäminen on tehokas tapa kertoa koiralle, ettei hyväksy sen käytöstä. Hyppimistä, ryntäilyä tai haukkumista ei tulisi sallia missään olosuhteissa silloin, kun tervehditään ihmisiä, oltiinpa sitten kotona, vieraisilla, lenkillä tai koirapuistossa.

Harjoituksia

 • Kerro ystävillesi ja tuttavillesi, jotka teillä tavallisesti käyvät, että harjoitat koiraasi pois hälytyshaukusta ja he joutuvat odottelemaan oven takan hieman normaalia pidempään.

  Kun ovikello soi, älä kiirehdi ovelle. Älä myöskään huuda koiralle. Matala ”murina” tehoaa paremmin. Kun koira on hiljaa, avaa ovi ja anna vieraidenkin palkita koira esim. makupaloilla.

  Tehokkaimmillaan tämä harjoitus on, jos saat kaverin avuksesi: kaveri soittaa ovikelloa ja sinä makailet rauhassa sohvalla kunnes koira on hiljaa. Mene ovelle ja käske koira istumaan muutaman metrin päähän ovesta. Ole itse selkä oveen päin niin, että koira näkee kasvosi ja jämäkän, rauhallisen olemuksesi. Kun koira on hiljaa paikallaan, avaa ovi. Kun koira tervehtii tulijaa rauhallisesti, se saa vieraalta makupalan ja omistajalta rapsutuksia ja ylenpalttiset kehut, ehkä pienen leikkihetken.

 • Toinen tapa hillitä tervehdysseremonioita, on osoittaa koiralle oma paikka, jossa se istuu ja odottaa, kun vieraat tulevat sisään.

  Toimi seuraavasti:

1. Laita eteiseen pieni matto muutaman metrin päähän ovesta. Kun koira menee matolle oma-aloitteisesti, palkitse se makupalalla, rapsutuksilla ja kehuilla. 

2. Seuraavaksi opetat koiran menemään matolle käskystä. Käytä aina samaa komentoa ja muista palkita koira oikeasta käytöksestä.

3. Nyt tarvitset apua: pyydä toista henkilöä soittamaan ovikelloa ja komenna koira matolle. Kun se on matolla hiljaa, palkitse se. Kun tätä vaihetta toistetaan riittävän monta kertaa ja koiraa muistetaan palkita, se oppii yhdistämään ovikellon ”herkkumattoon”.

Harjoitteleminen ja sen aloittaminen voi tuntua vaivalloiselta ja aikaa vievältä. Toisaalta siihen käytetty aika on todella lyhyt verrattuna aikaan, jonka koira asuu ja elää kanssasi ja varsinkin kerros- ja rivitaloissa haukkuvien koirien takia omistajat ovat jopa joutuneet etsimään itselleen uuden kodin, kun naapurien kärsivällisyys ei ole enää riittänyt. 

HUOMIONHAKU

Jos koiran haukkumista on yritetty esim. pentuna hillitä hyväilyin, rapsutuksin ja syliin ottamalla, on sille opetettu, että haukkumalla saa huomiota. Useimmat koirat rakastavat huomiota ja jos sitä haukkumalla saa, niin mikäs siinä!

Jos koirasi haukkuu tästä syystä, haukunestolaitteista, ainakaan pelkästtän, ei ole sanottavasti hyötyä. Tehokkainta on pitää koiralle ”jääkausi”, eli jättää se täysin huomiotta haukun alkaessa. Käännä koiralle selkäsi, äläkä edes toru sitä. Toruminenkin on huomionkipeälle koiralle palkinto ja parempi, kuin ei huomiota ollenkaan.

INNOSTUMINEN

Koira ilmaisee iloaan ja innostumista haukkuen esim. leikkiessään. Se on täysin luonnollista ja sallittua. Jos koira haukkuu leikkiessään häiritsevän paljon, leikkiminen kannattaa hoitaa ulkona ja järjestää sisätiloissa aktiviteetteja, jotka eivät riehaannuta koiraa, esim. etsintäleikkejä.

Jos käytät koirallasi haukkupantaa, ota se aina pois leikkiessä ja ulkoillessa, ellei haukkuminen liity juuri ulkoilutilanteisiin (esim. kaikille ohittaville koirille haukkuminen).

ITSESTÄ ILMOITTAMINEN

Koirat kommunikoivat keskenään ulvomalla ja haukkumalla. Jos naapurin koira haukkuu, saattaa omakin koira yhtyä pian kuoroon. Ulvonta tarttuu vielä helpommin kuin pelkkä haukkuminen.

Tämän tyyppisissä haukkuongelmissa haukunestopannoista voi olla hyötyä. Taas tulee kuitenkin muistaa palkita koira oikeasta käyttäytymisestä heti, kun haukkuminen loppuu.

TYLSISTYMINEN

Jos koira viettää paljon aikaa yksin kotona, se voi alkaa viihdyttää itseään ”puhumalla itsekseen” ja ”kommentoimalla” ympäristön tapahtumia. Vaikka koira olisi päivät ulkotarhassa, se ei poista lenkkeilyn, aktiviteettien ja ihmisseuran kaipuuta ja tarvetta.

Ensisijainen tapa vähentää tylsistymisestä johtuvaa haukkumista, on tarjota koiralle riittävästi aktiviteetteja:

 • Vie koira aamulla kunnolliselle lenkille ja leiki sen kanssa. Uupunut koira nukkuu päivälläkin.
 • ätä koiralle seuraksi radio auki hiljaisen puheäänen voimakkuudelle. Jätä sille myös puruluu kaluttavaksi, jos se niistä pitää. 
 • Kun palaat töistä, vie koira taas pitkälle lenkille ja leiki sen kanssa.
 • Jos koirallasi on jokin voimakas rodunomainen taipumus, pyri järjestämään sille näitä taipumuksia vastaavia aktiviteetteja ainakin viikonloppuisin. Mm. metsästys-, lintu-, veto- ja vinttikoirat kaipaavat erityisen paljon liikuntaa ja harrastuksia, joissa ne saavat käyttää luontaisia viettejään, ehkä myös älynystyröitään.

Näiden keinojen ohella haukunestopannoistakin voi olla hyötyä. Erityisesti hellävaraisemmat ultraääni- ja värinäpannat voi jättää koiran kaulaan sen yksinkin ollessa, kunhan vain koira on jo tottunut laitteeseen.

PELKO, YKSINÄISYYS

Laumastaan eroon joutunut, tai muuten pelokas koira, haukkuu tai ulisee. Yksin ulkotarhassa oleva koira voi kaivata seuraa. Jos kaveriksi ei voida tai haluta hankkia toista koiraa, on pidettävä huoli siitä, että koira saa olla riittävästi ihmislaumansa kanssa. Ja vaikka koirakaveri hankitaankin, koirilla pitää olla myös ihmiskontakteja jotta niiden lemmikkimäisyys, kesyys ja lauman arvojärjestys säilyy halutunlaisena.

Pelosta tai yksinäisyydestä aiheutuvaan haukkumisen lopettamiseen ei tulisi käyttää haukunestopantoja.

HÄMMENNYS

Haukkuminen toimii sijaistoimintona hämmentyneelle koiralle. Hämmennys johtuu siitä, että koira ei tiedä miten sen pitäisi toimia jossain tilanteessa tai reagoida johonkin entuudestaan tuntemattomaan asiaan. Koiranomistajan velvollisuus on auttaa koiraa näissä tilanteissa toimimaan oikein.

KOIRAN EROAHDISTUS

Jos koira haukkuu omistajan perään koko päivän tai tuhoaa paikkoja, voi olla kyse eroahdistuksesta. Tila on koiralle erittäin stressaava ja ahdistava ja sitä ei tule missään tapauksessa yrittää hoitaa haukunestopannoilla. Ongelma on paljon monimutkaisempi.

Koska koira on laumaeläin, se kiintyy perheeseensä hyvin voimakkaasti. Normaali koira pystyy olemaan erossa omistajastaan esim. työpäivän ajan, mutta yliriippuvainen ei hetkeäkään.

Eroahdistus on yksi yleisimmistä syistä viedä muuten terve koira lopetettavaksi ja tutkimusten mukaan ongelma on lisääntymään päin.

Jos koiran käytöshäiriöt johtuvat eroahdistuksesta, niiden hoitamisessa ei saa koskaan käyttää rangaistusta, haukkupantoja, huutamista tai ruumiillista kurittamista. Ne ainoastaan pahentavat tilannetta.

Mistä tunnistaa eroahdistuksen?

Koiran ollessa yksin kotona se haukkuu, ulisee tai ulvoo. Se rikkoo, repii ja puree kodin irtaimistoa. Erityisesti ovet ja ikkunat ovat vaaravyöhykkeellä, kun koira haluaisi lähteä omistajansa perään. Koira saattaa myös purra tai nuolla itseään tai oksennella ja ulostaa sisälle.

Kun omistaja tulee kotiin, koira tervehtii pitkään ja ylenpalttisesti.

Omistajan ollessa kotona, koira kulkee perässä, eikä halua päästää omistajaa hetkeksikään silmistään. Koira alkaa myös osoittaa ahdistumisen tai aggression merkkejä heti, kun se vaistoaa omistajan olevan lähdössä.

Jos epäilet koirasi kärsivän eroahdistuksesta, keskustele asiasta eläinlääkärin kanssa, jotta mahdolliset kiputilat tai sairauden mahdollisuus voidaan sulkea pois.

On olemassa harjoitteita, joilla koiran eroahdistusta voidaan yrittää lievittää. Joskus koira paranee täysin, jotkut eivät koskaan.

Lievään eroahdistukseen voi kokeilla koiraa lievästi rauhoittavia tuotteita kuten Vetzyme Stay Calm-öljy tai D.A.P.-feromonihaihdutin.

MITEN HOITAA EROAHDISTUSTA